Borblog - Ízek, élmények

Chablis és a géva gomba - 2020 június 18


Zoli beadott a boltba egy kevéske géva gombát, a Lehel piacon vásárolta, nagy örömömre. Imádok gombászni az erdőben, pedig a gomba nem épp a kedvencem. Persze azért vannak kivételek, egy rókagombát azért nem utasítok vissza. A gévagomba a legfinomabb fagomba, és az egyetlen ami ehető is talán, elhalt tuskókon, fákon él és a húsa nem is gomba, inkább egy lágy csirke vagy tofu, mivel nem lemezes, mint a legtöbb gomba. Olajon megpirítom curry, só bors, kurkuma, felöntöm tejszínnel, mustár és kész is. Újkrumlit pirítok hozzá fűszeres hurkazsíron hagymával fokhagymával friss rozmaringgal, na meg egy kis párolt spárgát is készítettem hozzá.
Mit is bontsak hozzá?
A hűtőben van tegnapról egy fél üveg aranyom rizling ami egy töppedt szemekből készült
száraz bor ugyan, és gyönyörű de a töppedt édes jegyek miatt sztem nem lesz jó hozzá,
úgy is lett. Lerongyolok a pincébe és amit elsőre meglátok az egy Chablis,
elérzékenyülök.
Ezek a kutyaütő franciák mire nem képesek?


Egy meszes talajú terület és egy ásványos – sós – vegetális markáns savú,
nagyon rétegzett fehérbort ad már az alap chablis is. vannak persze a premier crue-k
és grand crue-k. Itthon elvétve találjuk ezt a stílust, a chardonnayból nagyon mást
hoznak ki és mondjuk ki, azok fényévekre vannak tőle. A 90es évek végén Tóth Sándortól
kóstolhattunk ilyen kereklevelűt (ő így hívta a chardonnayt) most meg
a bükki borvidéken Hajdú Rolandnak van magyar chablija.....


Az étellel tökéletes harmóniát alkottak, már megint egy ünnepnap ez a péntek este......

Chablis és a géva gomba - 2020 június 18
Chablis és a géva gomba - 2020 június 18
Chablis és a géva gomba - 2020 június 18

Chablis és a géva gomba - 2020 június 18
Chablis és a géva gomba - 2020 június 18
Chablis és a géva gomba - 2020 június 18