Borblog - Ízek, élmények

Bébi paraj, kecskesajt - Szürkebarát / 2020 május 20.

Már régóta szemezek a Csernyik Pista szürkebarátjával, ami ugye nem egy trendi szőlőfajta. A legtöbben nagy gondban lennénk, ha fel kéne sorolni 5 emlékezetes nagy szürkebarátot. Valamikor a Balaton felvidék emblematikus fajtája volt, de az "átkos" édes- félédes szürkéivel sem jutottunk előbbre a fajta felemelésével.

Borászunk is ezt írja a fajtáról:
"Célom, hogy megmutassam, hogy ez a Magyarországon alul értékelt fajta a megfelelő termőhelyen mennyire életteli és jól érlelhető bort képes adni." Csernyik István

Szóval erős hátrányból indul a bor, pedig rendben van nagyon, nem túlzó benne semmi, de alapvetően egy zsíros alapanyag, ami nem csap át a "túl sok, túl nehéz" kategóriába.
Az olaszrizlingekre jellemző kesernye és az enyhe sósság szépen ellensúlyozza a teltséget, alkohol és extrakt édességet.
Nagyon jó inni és ha belegondolok, hogy ez polcon mindössze 1500 Ft, ajaj, hogy ezt eddig miért hagytam ki?
Kóstoláskor be is ugrott a vele harmonizáló vacsora ötlete. Hurkazsíron (nem Oliva olajon) megfuttatom a lilahagymát és kápia paprikát, őrölt bors, oregano majd magvak(napraforgó, tört dió, és darált szezámmag) mehet rá a friss spenót levél és ha picit megfonnyadt akkor a tört friss kecskesajt.

- ez annyira jól hangzik, hogy legszívesebben elkészíteném újra!

Egy barátom javasolta, hogy a LIDL-ben kapható, olyan csak növényi "húspogácsa" ami nemcsak nagyon finom, de pont olyan mintha húst ennénk. Hát ez tényleg olyan, és pazar, ízletes, csak meg kell sütni. Ez kellett a szürke testességéhez, a paraj önmagában kevés lett volna.
Sikerült a teljes összhang a borral annyira, hogy ellenőrzésképp hozzánéztem egy Jász Laci somlait és egy Kovács Nimród furmintot, de a szürke volt a legjobb hozzá!

Filmajánlat pedig hozzá Kovács Zolitól (mi mást nézne egy séf)
Az élet ízei - kedvet kap az ember utána a konyhaművészet gyakorlásához.

Bébi paraj, kecskesajt - Szürkebarát / 2020 május 20.
Bébi paraj, kecskesajt - Szürkebarát / 2020 május 20.
Bébi paraj, kecskesajt - Szürkebarát / 2020 május 20.

Bébi paraj, kecskesajt - Szürkebarát / 2020 május 20.